Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Кения откриха нов вид плюеща кобра
11 Декември 2007
Това е най-големият вид плюеща кобра на Земята, който съдържа в себе си отрова достатъчна да убие 20 човека
Naja Ashei е най-големият вид плюеща кобра на Земята, който съдържа в себе си отрова достатъчна да убие 20 човека с едно захапване. /снимка PhysOrg/
Naja Ashei е най-големият вид плюеща кобра на Земята, който съдържа в себе си отрова достатъчна да убие 20 човека с едно захапване. /снимка PhysOrg/

Биолозите Болфганг Вюстер (Wolfgang Wuster) от Бангорския университет и Доналд Брадли (Donald Bradley) от Фондацията за биологично разнообразие на Африка откриха в Кения нов вид плюеща кобра, съобщава PhysOrg.

Змията е открита от изследователите в националния парк Ватаму (Watamu), намиращ се на крайбрежието на Кения. Именно служители на парка за първи път обърнали внимание, че голямата кафява кобра, вероятно представлява отделен вид.

Голямата кафява плюеща кобра е наречена Naja Ashei, в чест на основателя на националния парк Ватаму - Джеймс Ейша, който почина през 2004 г. Новият вид кобра достига до 2,74 метра дължина. Екземпляри от Naja Ashei са намирани често, но учените погрешно са предполагали, че това е вариация на известния вид черни плюещи кобри.

Сега обаче биолозите определиха, че Naja Ashei се отнася към нов вид плюеща кобра, като това са и най-големите плюещи кобри в света.

Специалистите отбелязват, че за едно доене голямата кафява кобра доставя до 6,2 милилитра отрова (около 7,1 грама), което е един от най-големите показатели сред всички змии на Земята. В себе си Naja Ashei съдържа отрова достатъчна да убие 20 човека с едно захапване.

Голямата кафява плюеща кобра освен Кения обитава Уганда, Етиопия и Сомалия. Според представител на Международната организация за съхранение на дивата природа в Африка, за момента видът Naja Ashei не е заплашен от изчезване. Икономическото развитие на района на обитаване на тези кобри (крайбрежието на Кения) обаче може да повлияе негативно върху числеността им.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.