Решили сте да пропуснете шумните популярни дестинации и да направите една по-нестандартна почивка?

И може би искате да изкарате почивката си с полза за душата и тялото си и да стоите далеч от популярните курорти? Тогава Кения ще ви допадне. Има много причини да отидете там, но ние ще се спрем само на най-очевидните такива.

1. „Тук не е стъпвал човешки крак“

Почитателите на по-дивите и „некурортни“ места ще останат доволни от това, че Кения все още не се е превърнала в място за масови нашествия на туристи. Само че побързайте – според прогнозите на специалисти в бранша скоро африканската държава ще стане доста по-посещавана дестинация. През 2009 г. потокът от туристи в Кения е бил с около 60 % по-малък от този през 2010 г.

2. Антилопите гну



Ежегодната миграция на многохилядни стада антилопи гну в Националния кенийски резерват Масаи Мара е гледка, която заслужава не само да бъде заснета, но и да бъде възпята от поетите! През септември, когато започва дългият и опасен път (представете си само пълните с крокодили реки!) на антилопите на юг, един непросветен турист може да си помисли, че се намира в епицентъра на силно земетресение. Тропотът на хиляди копита сякаш звучи от самите недра на Земята. Безкрайните стада грациозни и стройни животни биха впечатлили и най-дебелокожия наблюдател.

Всъщност огромните резервати, където можете да видите животни и птици в естествената им среда на обитаване, са характерни за Кения. В тази страна с население 40 млн. души има общо 59 обширни национални парка. Повечето туристи идват тук точно за това – да отидат „на лов“ за кадри с фотоапарат или камера (истинският лов отдавна вече е забранен), преследвайки диви биволи, лъвове, антилопи, зебри, хипопотами, жирафи и фламинго. Най-популярният парк е Масаи Мара (на 267 км., а т.е. 4 часа път с кола от столицата Найроби), разположен едновременно в три климатични зони – савана, буш и речен климат.

Онези, които си падат по по-дългите пътувания, могат да посетят безбрежните простори на националния парк Тсаво Ийст, който се намира на 2100 км. от столицата. По-голямата част от територията му е заета от обширни гори, където виреят стада слонове. Най-известната забележителност в Тсаво е бентът на река Вой, край която обитават редица видове птици и животни.

В Кения непременно трябва да посетите и Великата Рифова Долина до Найроби. Там има 30 активни и полуактивни вулкана, а общият брой на птиците фламинго, живеещи край тукашните солени езера, достига 4 милиона.

3. Добър апетит!



Кения е същински рай за чревоугодниците и почитателите на екзотичната кухня. Например тук можете да опитате печени термити! В Африка за особен деликатес се смятат цариците от различни видове – те се ядат сурови, без термична обработка. За разлика от термитите-работници, цариците натрупват голямо количество мазнини, което ги прави доста питателни – месото на термитите съдържа 560 ккал/100 гр. (същата стойност при телешкото например е само 180 ккал).

Струва ви се твърде странно да ядете нещо такова? Разбира се! И много интересно? Че как иначе! Не се плашете да опитате нещо ново – можете да се насладите на кенийската кухня без риск за здравето си, ако предварително преминете курс по прием на специални препарати-пробиотици, спомагащи за адаптацията на организма към непознатите за него продукти и подправки.


Но разбира се в Кения няма да се храните само с термити. Местната кухня представлява много разнообразна, вкусна и засищаща смес от африкански, индийски и европейски ястия. Широко разпространен продукт е месото от дивеч – животни или птици.



Можете да се поглезите с различни екзотични ястия – филе от антилопа, крокодилско месо със салата от банани, печено глиганско, задушено от щраус с плодов сос, бифтек от бивол и т.н. Но не забравяйте, че кенийската кухня често е подправена с доста люто, така че трябва предварително да предупредите сервитьора, ако не желаете да измъчвате стомаха си с твърде пикантни храни.

Ето и една проста рецепта, която ще ви позволи да вкусите от очарованието на Кения – сладолед от манго. Разбийте чаша мазна сметана с 1/2 чаша захар, добавете 2 чаши обелено манго, 2 супени лъжици настъргана лимонена кора, 1/2 чаша кондензирано мляко и половин чаена лъжичка сол. Разбъркайте старателно и приберете сместа във фризера. После пригответе соса – смесете чаша сок от ананас с чаша захар и 1/5 чаша бял ром. Със същата смес полейте прясно нарязан ананас и оставете соса в хладилника за един час. Готовият сладолед се сервира в купички, полят със сос с парченца ананас. В отделна чинийка можете да сервирате обелен шам-фъстък.

Още снимки от Кения можете да видите тук!!